Όλες οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων από το 1968 μέχρι και το Ρίο!

10/8/2016 (updated 12/08/2012) 
Οι Ολυμπιακοί αγώνες του Ρίο μας... στέλνουν τη μασκότ τους για να την προσθέσουμε στη συλλογή μας!!! Enjoy!!!

Πόσο καλά θυμάστε άραγε τις μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων;;; Τις θυμάστε αλήθεια όλες; 
Πότε ξεκίνησε για πρώτη φορά να εμφανίζεται ένα χαριτωμένο καρτούν για σήμα των Ολυμπιακών αγώνων; 
Ας απαντήσουμε στις δικές σας, αλλά και δικές μας απορίες με το φωτογραφικό άλμπουμ ΟΛΩΝ των μασκότ που είδαμε στους θερινούς και στους χειμερινούς αγώνες όλων των ετών. 

Λίγες μόνο ακόμα πληροφορίες πριν ξεκινήσουμε...
1. Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων. 
2. Το 1924 άρχισαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, ειδικοί αγώνες για χειμερινά αθλήματα και τέλος...
3. Από το 1994 και μετά, οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.

Ξεκινάμε γνωρίζοντας πρώτα τις μασκότ των Ολυμπιάδων (Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων)
O Waldi ήταν η πρώτη επίσημη μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων. Αυτό ο χαριτωμένο πολύχρωμο σκυλάκι, ράτσας dachshund (ράτσα σκύλων με μακρύ κορμό και κοντά πόδια) δημιουργήθηκε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου (Γερμανία) το 1972.

Έπειτα, το 1976 στους αγώνες του Μόντρεαλ του Καναδά, εμφανίστηκε ο Amik, ο κάστορας! 
Τρίτος στη σειρά αλλά πολύ δημοφιλής είναι ο Misha, ή αλλιώς Mishka ή The Olympic Mishka. Ο Misha "συμμετείχε" στους Ολυμπιακούς αγώνες της Μόσχας το 1980. Σχεδιάστηκε από τον εικονογράφο παιδικών βιβλίων  Victor Chizhikov, ενώ το όνομα του είναι υποκοριστικό του ονόματος "Μιχάλης" στα Ρώσικα (Mikhail). 
O "Sam the (olympic) Eagle" ήταν η μασκότ των αγώνων του Λος Άντζελες , το 1984 στις ΗΠΑ. Ο αετός άλλωστε είναι το "εθνικό πουλί" των Ηνωμένων Πολιτειών , όπου έγιναν οι αγώνες. 

Μεταφερόμαστε στη Σεούλ του 1988  (Βόρεια Κορέα). Εκεί, μασκότ των αγώνων έγινε ένα τιγράκι με το όνομα Hodori . To "Ho" προέρχεται από την Κορεάτικη λέξη "horangi" που σημαίνει τίγρης  και τη λέξη "dori" που είναι ένα χαϊδευτικό για τα αγόρια στην Κορέα. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρχε και μία θηλυκή τίγρης με το όνομα Hosuni, αλλά σπάνια χρησιμοποιήθηκε.  


Συνεχίζοντας... Στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης (Ισπανία 1992), μασκότ της διοργάνωσης γίνεται ένα "τσοπανόσκυλο" με το όνομα Cobi. Ο Cobi, σχεδιάστηκε από τον Javier Marishal και οι γραμμές του θυμίζουν το στυλ του Πικάσο. Θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά;;; :) 

To 1996 στην Ατλάντα κάνει την εμφάνιση του ο Izzy. Το όνομά του είναι δημιούργημα της φράσης "What is it?" (Whatizit)

Τρία αυτόχθονα ζωάκια της Αυστραλίας επιλέχθηκαν για μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων του Σίδνευ το 2000. Αντιπροσωπεύουν τη Γη, τον Αέρα και το Νερό. Ο Olly είναι ένα Kookaburra , o Syd είναι ένας πλατύπους, ενώ η Millie μία έχιδνα. 

Και φτάσαμε Ελλάδα. Στους Ολυμπιακούς αγώνες της χώρας, στην Αθήνα το 2004, κάνουν την εμφάνισή τους, για πρώτη μάλιστα φορά, μέχρι τότε στην ιστορία των Θερινών Ολυμπιακών αγώνων, 2 ανθρωπόμορφες μασκότ: Ο Φοίβος και η Αθηνά. 
Σύμφωνα με τη μυθολογία, Ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν αδέρφια που αντιπροσωπεύουν τη συμμετοχή και την ομαδικότητα κι όχι τη νίκη. Ο Φοίβος είναι εμπνευσμένος από τον θεό Απόλλωνα-Φοίβο, θεό της μαντικής, του ήλιου και της μουσικής, ενώ η Αθηνά από τη θεά της σοφίας. 




Πέντε κούκλες-καλής τύχης διάλεξαν οι Κινέζοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Τα ονόματα τους ήταν Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying, και Nini. Όλα μαζί τα ονόματα σχηματίζουν τη φράση " 北京欢迎你 ", ή"  "Beijing huanying ni", "που σημαίνει "Το Πεκίνο σας καλωσορίζει ".



Το Λονδίνο του 2012 διάλεξε για μασκότ των αγώνων που διοργάνωσε, αλλά των παραολυμπιακών, τους Wenlock και Mandeville.  Οι Wenlock και Mandeville είναι κινούμενα σχέδια που απεικονίζουν δύο σταγόνες χάλυβα.  
Η γνωριμία μας με τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων κλείνει με την κίτρινη γάτα των Ολυμπιακών Αγώνων  του Ρίο ντε Τζανέιρο (2016). Ο αδερφός της με τα πράσινα φύλλα στο κεφάλι του των Παραολυμπιακών Αγώνων αντίστοιχα.  

Οι μασκότ των χειμερινών αγώνων
Πρώτη εμφάνιση σε Χειμερινούς Αγώνες της Glenoble (Γαλλία) το 1968 κάνει ο Schuss, ένα καρτούν πάνω σε σανίδες σκι. 

Υπάρχει μία μικρή αμφιβολία για τον αν πράγματι υπήρξε μασκότ στου χειμερινούς αγώνες της Ιαπωνίας (Sapporo). Όπως διαβάσαμε οι συγκεκριμένοι ολυμπιακοί δεν είχαν μασκότ. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε να βρούμε πληροφορίες για εκείνη την αθλητική διοργάνωση. Μόνο αυτή την εικόνα, με αυτό το γελαστό αρκουδάκι να κάνει σκι και πιθανό όνομα Takuchan.
"Οι αγώνες της απλότητας" ήταν το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι διοργανωτές των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του Innsbruck (Αυστρία) το 1976, με μασκότ τους τον Schneemann. 

O Roni ήταν η μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Lake Placid ( Νew York - U.S.A.). O Roni ήταν ένα ρακούν, με την απαραίτητη βέβαια χειμερινή αθλητική περιβολή!
 Ένα θαρραλέο λύκο για να μεταδώσει το Ολυμπιακό ιδεώδες διάλεξαν οι υπεύθυνοι των χειμερινών αγώνων του Σεράγεβου το 1984, τονίζοντας επίσης την ανάγκη του ανθρώπου να συμφιλιωθεί με τα ζώα. 
H Hidy και ο Howdy , 2 πολικά αρκουδάκια με ντύσιμο cowboy, ήταν η επίσημη μασκότ των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων του Καναδά το 1988.

Μοιάζει με ανθρωπάκι, αλλά έχει και τη μορφή αστεριού. Το Magique , που σημαίνει μαγεία, ήταν η μασκότ των αγώνων της Albertville το 1992, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να ξυπνήσει την πιο συναισθηματική πλευρά των αγώνων. 

H Νορβηγία για τους ολυμπιακούς το 1994 διάλεξε 2 μικρά παιδιά ντυμένα με παραδοσιακές στολές. 
Sukki, η Nokki, Lekki και Tsukki ήταν τα ονόματα των 4 κουκουβαγιών που έγιναν η μασκότ των Ολυμπιακών αγώνων του Ναγκάνο το 1998. Η κουκουβάγια είναι το πουλί που αντιπροσωπεύει τη "σοφία των δασών" σε πολλές χώρες. Τέσσερις όσα και τα χρόνια κάθε ολυμπιάδας, ενώ τα ονόματα τους επιλέχθηκαν έπειτα από 47,484 αιτήσεις του κοινού.


Φτάνουμε στο τέλος σιγά σιγά, αφού πρώτα μεταφερθούμε στο Salt Lake City και στο έτος 2002. Ο Powder, o Copper και ο Coal θα μας κάνουν παρέα σε εκείνους τους αγώνες. 

Στο Τορίνο της Ιταλίας και το έτος 2006, μία γλυκιά χιονόμπαλα και ένας γελαστός κύβος πάγου θα γίνουν η μασκότ των χειμερινών αγώνων εκείνης της χρονιάς. Η Νeve, η όμορφη χιονόμπαλα με τα ... κόκκινα αντιπροσωπεύει την ευγένεια, τη φιλία και την κομψότητα. Από την άλλη, ο "το μπλε παγάκι"  αντιπροσωπεύει τον ενθουσιασμό και την χαρά.



Λίγο πριν το τέλος γνωρίζουμε τις μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010 στο Βανκούβερ του Καναδά και των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων, την Miga, καθώς επίσης και τον Sumi, οι οποίοι είχαν κολλητό τους τον Mukmuk .
Κάποιες από αυτές μας άρεσαν περισσότερο, κάποιες λιγότερο. Κάποιες τις θυμόμασταν , κάποιες ούτε που τις είχαμε ξαναδεί! 
Τώρα που τις είδατε όλες μαζί, πως σας φάνηκαν;;; Είχαν έμπνευση η δημιουργοί τους;

Καλή συνέχεια σε όλους... ας απολαύσουμε θέαμα και μετάλλια!

άρθρο Down Time
πηγές πληροφοριών: wikipedia.org, επίσημο site ολυμπιακών αγώνων Πεκίνο 2008, rankopedia.com, athensinfoguide.com.
φώτο: web
Πατήστε like στη σελίδα του Down Time στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...