Ντιμπέιτ στο Λονδίνο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα





Ντιμπέιτ στο Λονδίνο για την επιστροφή των Μαρμάρων

Ντιμπέιτ με θέμα την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, διοργανώνει το online forum Intelligence² στο Cadogan Hall του Λονδίνου, στις 11 Ιουνίου, από τις 18:45 έως τις 20: 30, ώρα Αγγλίας.

Τη συζήτηση για την επιστροφή των Μαρμάρων άνοιξε το 1986 η τότε υπουργός Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, όταν στο Oxford Union έλεγε «ξέρετε , λένε ότι εμείς οι Ελληνες είμαστε ένας θερμόαιμος λαός. Να σας πω κάτι, είναι αλήθεια. Και είναι γνωστό πως δεν αποτελώ εξαίρεση.

Γνωρίζοντας τι σημαίνουν τα γλυπτά αυτά για τον ελληνικό λαό δεν είναι εύκολο να μιλήσω ψύχραιμα για το πώς πάρθηκαν τα Μάρμαρα από την Ελλάδα, αλλά θα προσπαθήσω. Το υπόσχομαι».

Περίπου, είκοσι χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 2007, με ανακοίνωσή του το Βρετανικό Μουσείο, έλεγε ρητά ότι δεν προτίθεται να παραχωρήσει την κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα σε ελληνικό μουσείο.

Δύο χρόνια αργότερα, το Βρετανικό Μουσείο με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, επανήλθε με νέα του ανακοίνωση, με την οποία φαινόταν διατεθειμένο να δανείσει τα Mάρμαρα, υπό τον όρο ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα αναγνώριζε το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους στο Βρετανικό Μουσείο. Τη συγκεκριμένη πρόταση ευλόγως την είχε απορρίψει η ελληνική κυβέρνηση.

Ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα.

Πολύ πρόσφατα, ο Observer, φιλοξένησε το άρθρο του Χένρι Πόρτερ με τίτλο «Οι Ελληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς – Ας τους δώσουμε πίσω τα Μάρμαρα».

Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων στο ντιμπέιτ που διοργανώνεται θα επιχειρηματολογήσει ο ηθοποιός Στίβεν Φράι, ενώ κατά ο Φίλιπ Φερνάντεζ – Αρμέστο και ο Τρίστραμ Χαντ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η παρουσιάστρια του BBC World News, Ζέιναμπ Μπάνταουι. 

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...