Σε μία βδομάδα θα βγαίνουν τα συναινετικά διαζύγιαΑκόμη και μέσα σε μία εβδομάδα είναι δυνατό να εκδίδονται τα συναινετικά διαζύγια μεταξύ ζευγαριών, τα οποία έρχονται πλέον στο προσκήνιο, αφού η Δευτέρα 2 Απριλίου είναι η ημερομηνία εφαρμογής του νέου νόμου για Δικαιοσύνη –εξπρές.

Με τον νέο νόμο το υπουργείο Δικαιοσύνης υπολογίζει ότι θα καταφέρει την αποσυμφόρηση των πρωτοδικείων στα οποία εκκρεμούν 4.000 αιτήσεις. Μέχρι τώρα η όλη διαδικασία απαιτούσε τουλάχιστον 1,5 έτος και στοίχιζε ακριβά.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις νέες ρυθμίσεις πλέον απαιτείται εξάμηνη διάρκεια γάμου ως βασική προϋπόθεση για την έκδοση συναινετικού διαζυγίου. Μέχρι σήμερα για να εκδοθεί συναινετικό διαζύγιο χρειάζονται ο γάμος να έχει κρατήσει ένα έτος προκειμένου να γίνει η έγγραφη συμφωνία για τη λύση του.

Με τον νέο όμως νόμο το συναινετικό διαζύγιο εκδίδεται με διάταξη προέδρου Μονομελούς Πρωτοδικείου και με διαδικασίες εξπρές. Αντίθετα, με το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς

Αν το ζευγάρι έχει αποκτήσει και ανήλικα τέκνα για να λυθεί ο γάμος πρέπει η έκδοση του διαζυγίου να συνοδεύεται από έγγραφη συμφωνία των συζύγων που θα ρυθμίζει  την επιμέλεια των παιδιών και την επικοινωνία  μαζί τους. Η σχετική απόφαση που εκδίδεται από το μονομελές Πρωτοδικείο αποτελεί και εκτελεστό τίτλο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά το υπουργείο Δικαιοσύνης σχεδίαζε την έκδοση  συναινετικών διαζυγίων με μία υπογραφή σε ιδιωτικό συμφωνητικό που θα κατέθεταν οι εν διαστάσει σύζυγοι στο ληξιαρχείο παρουσία των δικηγόρων τους.

Ωστόσο, επί της πρότασης αυτής υπήρξαν αντιδράσεις ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης (κυρίως από το ΛΑΟΣ) με αποτέλεσμα το υπουργείο Δικαιοσύνης να την αποσύρει και να την επαναφέρει με την προϋπόθεση της εξάμηνης διάρκεια του γάμου για τη λύση του από πρόεδρο Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Ήδη, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΔΣΑ) σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει από τις 28 Μαρτίου, ενημερώνει τα μέλη του για τη νέα διαδικασία. Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωσή του ο  ΔΣΑ αναφέρει:

«Σχετικά με την εφαρμογή των νέων διατάξεων για το συναινετικό διαζύγιο (άρθρα 3 § 1 και 2 και 110 § 1 του ν. 4055/2012), η Διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών μας γνωστοποίησε τα ακόλουθα:

1.Για τις νέες υποθέσεις, που θα υποβληθούν από την 2α Απριλίου 2012 και εφεξής, θα κατατίθεται αίτηση στο κτίριο 3, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα και θα προσδιορίζεται δικάσιμος.
2.Κατά τη συζήτηση θα προσκομίζεται φάκελος με τις προτάσεις, τη συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, τη συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών, το ή τα πληρεξούσια, όταν δεν παρίστανται οι διάδικοι, τη ληξιαρχική πράξη γάμου, το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων.
3.Επειδή, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, το τμήμα της απόφασης που θα αφορά την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών αποτελεί εκτελεστό τίτλο, το απόγραφο θα εκδίδεται από την Γραμματεία του τμήματος των συναινετικών διαζυγίων στο κτίριο 3, σύμφωνα με όσα ισχύουν γενικά για την έκδοση απογράφων.
4.Οι δεύτερες συζητήσεις των παλαιών υποθέσεων θα συζητηθούν κανονικά. Οι δικηγόροι υποχρεούνται να παραστούν κατά την ορισμένη δικάσιμο και να προσκομίσουν φάκελο, που θα περιλαμβάνει οπωσδήποτε τις προτάσεις, η συμφωνία των συζύγων για τη λύση του γάμου, το ή τα πληρεξούσια και τα γραμμάτια προκαταβολής της αμοιβής του ή των δικηγόρων».

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...