Οι παχύσαρκοι δέχονται περισσότερη ακτινοβολία στις ακτινογραφίες


Οι παχύσαρκοι δέχονται περισσότερη ακτινοβολία στις ακτινογραφίες
Ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Νέας Υόρκης, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, ύστερα από εκτιμήσεις που έκαναν, με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων και προσομοιώσεων.
Μεγαλύτερη ακτινοβολία ακτίνων Χ, δέχονται οι παχύσαρκοι άνθρωποι, όταν κάνουν ακτινογραφία ή τομογραφία, επειδή οι ακτινολόγοι αυξάνουν την ισχύ του μηχανήματος προκειμένου να πετύχουν πιο καθαρή εικόνα. Η συνέπεια είναι ότι τα άτομα με βάρος παραπάνω από το φυσιολογικό κινδυνεύουν ελαφρώς περισσότερο από καρκίνο


Ερευνητές από το Πολυτεχνείο της Νέας Υόρκης, κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, ύστερα από εκτιμήσεις που έκαναν, με τη βοήθεια υπολογιστικών μοντέλων και προσομοιώσεων, σχετικά με την ακτινοβολία-Χ που απορροφούν οι ιστοί ενός οργανισμού ανάλογα με το βάρος του

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι ακτινογραφίες και τομογραφίες εκθέτουν τα εσωτερικά όργανα των παχύσαρκων ανδρών σε περίπου 62% περισσότερη ακτινοβολία, ενώ για τις παχύσαρκες γυναίκες η αντίστοιχη αύξηση της ακτινοβολίας είναι 59% κατά μέσο όρο.

Επειδή οι παχύσαρκοι άνθρωποι προσλαμβάνουν περισσότερη ακτινοβολία σε αυτές τις ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις, αντιμετωπίζουν κατά 60% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σχέση με ένα άνθρωπο μέσου βάρους. Όμως ο κίνδυνος σε απόλυτα νούμερα παραμένει χαμηλός, κατά τους ερευνητές, και δικαιολογείται από το διαγνωστικό όφελος.

Όσες περισσότερες απεικονιστικές διαγνωστικές εξετάσεις με χρήση ακτίνων-Χ κάνει κάποιος στη ζωή του, τόσο συσσωρεύεται ακτινοβολία στον οργανισμό του και αυξάνεται έτσι σιγά-σιγά ο κίνδυνος καρκίνου, αν και πάντα παραμένει μικρός σε απόλυτα νούμερα.

Η έρευνα επισημαίνει ότι τα μηχανήματα για τις ακτινογραφίες και τομογραφίες δεν είναι ρυθμισμένα κατάλληλα για τους παχύσαρκους, με συνέπεια, όταν αυτά λειτουργούν στη συνηθισμένη ισχύ τους, να προκύπτουν θολές εικόνες, καθώς τα φωτόνια των ακτίνων-Χ δυσκολεύονται να διαπεράσουν τα στρώματα λίπους των ανθρώπων με παραπανίσια κιλά. 

Έτσι, οι χειριστές των μηχανημάτων αναγκάζονται να ανεβάσουν την ισχύ για να πετύχουν καλύτερη εικόνα, όμως αυτό αυξάνει την έκθεση των παχύσαρκων ατόμων στην ακτινοβολία.

Η Καλιφόρνια πρόσφατα έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ, η οποία απαιτεί να κρατιούνται αρχεία δόσεων ακτινοβολίας για κάθε άτομο που κάνει τέτοιες εξετάσεις. 

iatropedia.gr via cretalive.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...