Το τραγούδι της ημέρας... λόγω της ημέρας (26-3-2012): Στράτος Ατταλίδης (Τα παιδιά από την Πάτρα) - Δε θέλω τη συμπόνια κανενός

Ο Στράτος Ατταλίδης (1928 - 26 Μαρτίου 1998) ήταν έλληνας, λαϊκός μουσικοσυνθέτης. Ήταν γιος εργοστασιάρχη, ενώ παράλληλα διατηρούσε και δική του επιχείρηση στη Νέα Ιωνία. Ασχολήθηκε με το λαϊκό τραγούδι από αγάπη και όχι για λόγους βιοπορισμού.  Το έργο του περιλαμβάνει περισσότερα από τριακόσια λαϊκά τραγούδια, τα περισσότερα την εικοσαετία 1950 - 1970. Η βασική ερμηνεύτρια των τραγουδιών του ήταν η τότε σύζυγος του Γιώτα Λύδια, κατά κόσμον Μανταράκη, με την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Σταύρο.
Συνεργάσθηκε με τον στιχουργό Κώστα Βίρβο, τον Θόδωρο Δερβενιώτη, τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Άκη Πάνου κ.α. Μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του είναι «Γιατί θες να φύγεις», «Πες μου γιατί», «Αχ ας μπορούσα», «Δεν θέλω την συμπόνια κανενός», «Έλα γύφτο μ’ έλα», «Γύρνα πάλι γύρνα», «Εμένα να μη με κλαις», «Ο ταυρομάχος», «Η Τσιγγάνα η Μαρίτσα», «Φύγε - φύγε», «Τρεις αγάπες» κ.α. Τραγούδια του ερμήνευσαν εκτός από τη Γιώτα Λύδια και ο Στράτος Διονυσίου, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιώργος Χατζηαντωνίου κ.α.
Πέθανε μόνος του, ξεχασμένος από φίλους και συγγενείς, σε ηλικία 70 ετών.

πληροφορίες από el.wikipedia.org
Share on Google Plus

About Down Time

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...