Το τραγούδι της ημέρας...λόγω της ημέρας: Δόμνα Σαμίου - Τζιβαέρι

Τη μάχη για τη ζωή έχασε χθες το βράδυ σε ηλικία 84 ετών η Δόμνα Σαμίου, η οποία το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο Αμαλία Φλέμιγκ, με λευχαιμία.
Γεννημένη στην Καισαριανή το όνομα της Δόμνας Σαμίου συνδέθηκε με την ελληνική παραδοσιακή μουσική. Πρόκειται για μία ερμηνεύτρια - ερευνήτρια που όλη της ζωή ήταν αφιερωμένη στο δημοτικό τραγούδι.
Στο ξεκίνημα της πορείας της είχε αφετηρία τον μέντορά της Σίμωνα Καρρά. Δεύτερος σταθμος της η Βυζαντινή Μουσική καθώς και ο μικρασιάτης μουσικός Νίκος Στεφανίδης που έθεσε τις βάσεις της ερευνητικής της διαδρομής στο δημοτικό τραγούδι.
Το 1954 η Δόμνα Σαμίου ξεκινά μία μακρά σχέση με το τότε Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας η οποία τερματίζεται το 1971. Παράλληλα συνεργάζεται με την ΕΡΤ για μια σειρά μουσικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μουσικό Οδοιπορικό».
Θέτοντας ως στόχο τη διάδοση του δημοτικού τραγουδιού σε όσο το δυνατόν αυθεντικότερη μορφή, η Δόμνα Σαμίου μάχεται ενάντια στην εκλαΐκευση της λαϊκής παράδοσης, δίνοντας αμέτρητες συναυλίες αλλά και ιδρύοντας το Αρχείο Δόμνα Σαμίου.
Ήδη, από το 1981, δημιουργεί τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου, ένα ερευνητικό σύλλογο καταγραφής της δημοτικής μας παράδοσης.
Το τραγούδι της σημερινής ημέρας λοιπόν θα είναι αφιερωμένο στη μνήμη της μεγάλης δημοτικής τραγουδίστριας!!! 
Share on Google Plus

About Down Time

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...