16 Νοεμβρίου: Διεθνής ημέρα ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ!!!


Η ανεκτικότητα είναι το θεμέλιο του αμοιβαίου σεβασμού ανάμεσα στους ανθρώπους και τις κοινωνίες τους. Είναι ακόμη ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση μιας ενιαίας παγκόσμιας κοινωνίας με κοινές αξίες. Η ανεκτικότητα είναι αρετή και προσόν, αλλά πάνω από όλα είναι μια χειρονομία να πλησιάσουμε τους άλλους και να δούμε τις διαφορές όχι ως εμπόδια, αλλά ως πρόσκληση για διάλογο και κατανόηση.

Η ανεκτικότητα είναι ιδιαίτερα αναγκαία για την εγρήγορση κατά των πολιτικών της πόλωσης, σε μια εποχή που τα στερεότυπα, η άγνοια και το μίσος απειλούν να καταστρέψουν τον ευαίσθητο ιστό των όλο και περισσότερο ποικιλόμορφων κοινωνιών. Ο σημερινός κόσμος είναι περισσότερο από ποτέ στενά συνδεδεμένος εξαιτίας του εμπορίου και της κοινωνίας της πληροφορίας. Ωστόσο, οι ρωγμές ανάμεσα αλλά και μέσα στις κοινωνίες και τα κράτη διευρύνονται και βαθαίνουν εξαιτίας της φτώχειας, της άγνοιας και των συγκρούσεων. Επιπλέον, ενώ η ταχύτητα της επικοινωνίας θολώνει τα όρια ανάμεσα στο παγκόσμιο και το τοπικό, η ένταση σε μια γωνιά του κόσμου μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα σε άλλες.
Η ανεκτικότητα χτίζει γέφυρες ανάμεσα στους ανθρώπους και ανοίγει διαύλους επικοινωνίας. Ανεκτικότητα δεν σημαίνει να δέχεσαι όλες τις πρακτικές και τις απόψεις ως όμοιες. Αντίθετα, η αξία της βρίσκεται στο ότι ενσταλάζει μεγαλύτερο σεβασμό στα οικουμενικά ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώσεις ελευθερίες.

Η ανεκτικότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Πρέπει να διδάσκεται, να εκτρέφεται και να μεταδίδεται. Η εκπαίδευση, μέσα και έξω από την τάξη, είναι αναγκαία για την καταπολέμηση του μίσους και των διακρίσεων. 

Στη φετινή Διεθνή Ημέρα Ανεκτικότητας, ας δεσμευτούμε ξανά στον διάλογο και την κατανόηση ανάμεσα σε όλους τους ανθρώπους. Ας στρέψουμε το μυαλό και την καρδιά μας σε αυτούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις διακρίσεις και την περιθωριοποίηση. Η ενιαία ανθρωπότητα σημαίνει να ζούμε και να εργαζόμαστε μαζί στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού προς τον μεγάλο πλούτο της ανθρώπινης ποικιλομορφίας.

απόσπασμα από πηγή

Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...