Συνέβη τότε στις 10 Νοεμβρίου

γεννήθηκαν οι:
1483 - Μαρτίνος Λούθηρος, Γερμανός ιερέας και θεολόγος
1668 - Φρανσουά Κουπερέν, Γάλλος συνθέτης
1759 - Φρίντριχ Σίλερ, Γερμανός λογοτέχνης
1888 - Αντρέι Τουπόλεφ, Ρώσος σχεδιαστής αεροπλάνων
1925 - Ρίτσαρντ Μπάρτον, Βρετανός ηθοποιός
1948 - Βίνσεντ Σκιαβέλι, Αμερικανός ηθοποιός
1969 - Έλεν Πομπέο, Αμερικανίδα ηθοποιός


πέθαναν οι:
1241 - Πάπας Κελεστίνος Δ΄


1938 - Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.
Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ (Θεσσαλονίκη 1880/1 - Κωνσταντινούπολη 10 Νοεμβρίου 1938) ήταν Τούρκος στρατιωτικός και πολιτικός. Ήταν ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ανέλαβε πραξικοπηματικά μια διαμελισμένη Οθωμανική αυτοκρατορία, της οποίας το εναπομείναν υπόλοιπο των εδαφών στην Ανατολία, κατόρθωσε να το μετατρέψει σε κράτος δυτικού προτύπου ονομάζοντάς το Τουρκία.
Προκειμένου να εφαρμόσει την πολιτική του, δεν δίστασε να συνεχίσει αγριότητες των Νεοτούρκων, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων. Θεωρείται, παρ' όλ' αυτά, χαρισματικός ηγέτης, του οποίου η μορφή, σύμφωνα με τους σύγχρονους ιστορικούς, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες προσωπικότητες που επηρέασαν καθοριστικά με την παρουσία τους τον 20ό αιώνα. Από τον λαό ο Κεμάλ προσέλαβε τον χαρακτηρισμό «Ατατούρκ», που σημαίνει «πατέρας των Τούρκων».

περισσότερες πληροφορίες στην el.wikipedia.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...