Συνέβη τότε στις 15 Οκτωβρίου


Φρειδερίκος Νίτσε
γεννήθηκαν οι:
1844 - Φρειδερίκος Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος. Ήταν σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος και φιλόλογος. Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Βόννη και τη Λειψία. 
Καταγόταν από βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια και προοριζόταν για την επιστήμη της Θεολογίας. Ωστόσο, η πορεία του άλλαξε κατά τα μετεφηβικά του χρόνια με αποτέλεσμα να στραφεί στον χώρο της φιλοσοφίας. 
Μόλις στα 25 του χρόνια διορίστηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία και από τότε ξεκίνησε το πολύμορφο συγγραφικό του έργο. Ο Νίτσε υπήρξε δριμύτατος επικριτής των κατεστημένων σκέψεων και τάξεων, ιδιαίτερα του Χριστιανισμού. Πληθώρα συγγραμμάτων του γράφτηκαν με οξύ και επιθετικό ύφος, χρησιμοποιώντας ευρέως αφορισμούς. 
Το φιλοσοφικό του έργο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, περίοδο κατά την οποία εδραιώθηκε η θέση του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες φιλοσόφους...
...Ο Nietzsche προέβλεψε ότι τα έργα του θα παρερμηνευτούν και ότι δύσκολα θα υπάρξει κάποιος που θα τα κατανοήσει σε βάθος. Ο ίδιος θα πει: «Αυτό που κάνουμε δεν το καταλαβαίνουν ποτέ, μα μονάχα το επαινούν ή το κατηγορούν»...

1923 - Ίταλο Καλβίνο, Ιταλός πεζογράφος.
1926 - Μισέλ Φουκώ, Γάλλος φιλόσοφος.
1931 - Αμπντούλ Καλάμ, Ινδός επιστήμονας και Πρόεδρος (2002 - 07)
1944 - Σαλί Μπερίσα, Πρόεδρος και Πρωθυπουργός της Αλβανίας

πέθαναν οι:
1605 - Άκμπαρ, 63, ηγεμόνας των Μουγκάλ στην Ινδία (1556-1605), που επονομάστηκε Μέγας, την ημέρα των γενεθλίων του.
1690 - Χουάν Ντε Βαλντές Λεάλ, Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης της τεχνοτροπίας του Μπαρόκ
1917 - Μάτα Χάρι, 41, Ολλανδέζα κατάσκοπος των Γερμανών, κατά κόσμον Γερτρούδη Ζέελε, χορεύτρια, εκτελείται από τους Γάλλους.
1980 - Απόστολος Νικολαΐδης, 84, επί σειρά ετών πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, της ΕΛΠΑ και του Παναθηναϊκού. Ως αθλητής είχε μετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1920 στην Αμβέρσα στο δέκαθλο
2004 - Χέλμουτ Σάιμον, 67, ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Ότζι, τον "Άνθρωπο των Πάγων"

πληροφορίες από el.wikipedia.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...