Το καλό νέο της ημέρας: Όταν το ποδόσφαιρο αποκτά οικολογική συνείδηση!!!


Πρωτοβουλίες υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος ξεκινούν οι ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομάδες. Ολοένα και περισσότεροι σύλλογοι από την Αγγλία, την Ισπανία και τη Γερμανία ενισχύουν το οικολογικό τους προφίλ, προχωρώντας στη λήψη καινοτόμων και ριζοσπαστικών μέτρων, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα. 

Στη χώρα μας, δυστυχώς, ο «βασιλιάς των σπορ» κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Ύστερα από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, τα ελληνικά γήπεδα θυμίζουν βομβαρδισμένα τοπία. Πλαστικά σημαιάκια, χάρτινες κορδέλες, φελιζόλ και κουτάκια από αναψυκτικά μετατρέπουν το λαοφιλές άθλημα σε μία άκρως ρυπογόνα δραστηριότητα.

Η κατάσταση που επικρατεί σε αρκετά ευρωπαϊκά γήπεδα, όμως, διαφέρει σημαντικά από την ελληνική πραγματικότητα. Σε έναν μεγάλο βαθμό, η οικολογική ευαισθητοποίηση των φιλάθλων παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και όταν βρίσκονται στις εξέδρες της αγαπημένης τους ομάδας. Τα επόμενα χρόνια, το «πράσινο» πρωτάθλημα θα πάρει... φωτιά, καθώς αρκετοί είναι οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι ανά την Ευρώπη οι οποίοι θέλουν να κατακτήσουν το τρόπαιο της οικολογικής συνείδησης.

Τσέλσι: Τα «λιοντάρια» ξέρουν από δενδροφύτευση 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα «πράσινης» συνείδησης αποτελεί η Τσέλσι. Ο σύλλογος του Ρώσου μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς διενεργεί εκστρατεία, με στόχο τη μείωση των απορριμμάτων που παράγονται στις εγκαταστάσεις του. Επίσης, προβλέπεται να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του προσωπικού, των παικτών αλλά και των φιλάθλων. Για τον σκοπό αυτό, τα «αστέρια» του συλλόγου, όπως ο τέως αρχηγός της Εθνικής Αγγλίας Τζον Τέρι, συμμετείχαν στη δενδροφύτευση 3.500 δενδρυλλίων στις προπονητικές εγκαταστάσεις της Τσέλσι, μαζί με σχολεία και εθελοντές. Επιπλέον, τα «λιοντάρια» προτρέπουν τους φιλάθλους τους να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα μεταφορικά μέσα και να αφήνουν τα αυτοκίνητα στο σπίτι. 

Μάντσεστερ: Εκπαιδεύει οικολόγους φιλάθλους
Και η Μάντσεστερ Σίτι είναι εξίσου ευαίσθητη περιβαλλοντικά. Μετά την υιοθέτηση περιβαλλοντικής πολιτικής, η ομάδα του Σαουδάραβα σεΐχη Μανσούρ έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να μειώσει τα σκουπίδια της κατά 85%! «Ολοκληρωμένα προγράμματα ανακύκλωσης, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και οικολογικά μηνύματα που αναρτώνται συνεχώς στα μάτριξ του σταδίου κατά τη διάρκεια των αγώνων, έφεραν αυτά τα ευεργετικά για το περιβάλλον αποτελέσματα», υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι της ομάδας. Ωστόσο, ο σύλλογος δεν επαναπαύεται. Η αιώνια αντίπαλός της Γιουνάιτεντ έχει δραστηριοποιηθεί και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, επιδοτώντας προγράμματα οικολογικής ευαισθητοποίησης σε δημοτικά σχολεία της περιοχής. Απώτερο σκοπός του κλαμπ είναι να συγκινήσει τους μικρούς οπαδούς του και να αγαπήσουν το περιβάλλον.

Ρεάλ Μαδρίτης: «Βασίλισσα» και στην ανακύκλωση
Ιδιαίτερες περιβαλλοντικές ανησυχίες εκφράζει και η Ρεάλ Μαδρίτης. Η «βασίλισσα» του ισπανικού ποδοσφαίρου διαθέτει τόσο στο γήπεδο όσο και στο προπονητικό της κέντρο αυτόματο μηχανισμό διαλογής σκουπιδιών και ανακύκλωσης. Σε όλες τις εγκαταστάσεις υπάρχουν ειδικές μονάδες συλλογής βρόχινου νερού, το οποίο χρησιμοποιείται από το κλιματιστικό σύστημα του γηπέδου, χωρητικότητας 80.000 θέσεων. Με αυτό τον τρόπο εξοικονομεί πόσιμο νερό και ηλεκτρική ενέργεια.

Μπαρτσελόνα: Με «πράσινη» εμφάνιση
Εξ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά είναι φτιαγμένη η νέα εμφάνιση της περίφημης Μπαρτσελόνα. Η μπλούζα των πρωταθλητών Ισπανίας και Ευρώπης έχει φτιαχτεί από 100.000 πλαστικά μπουκάλια, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα θάβονταν στη χωματερή, επιβαρύνοντας το οικοσύστημα. Για τη συρραφή της «πράσινης» εμφάνισης χρησιμοποιείται 30% λιγότερη ενέργεια από όση χρησιμοποιείται για τη συρραφή των κλασικών εμφανίσεων. Πάντως, τα τελευταία πέντε χρόνια, οι «μπλαουγκράνα» υποστήριξαν τις ενέργειες της UNICEF, που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών. Τα προϊόντα της ομάδας πρόκειται να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου κινήματος για την εκπαίδευση και τον αθλητισμό στα παιδιά του Τρίτου Κόσμου.

Μπάγερν Μονάχου: Με ΑΠΕ και ανακύκλωση
Η Μπάγερν Μονάχου δραστηριοποιείται ενεργά στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Πρόσφατα, μάλιστα, σύνηψε συμφωνία με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ενώ προτρέπει και τους φιλάθλους της να στραφούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η «Αλιάνζ Αρένα», όπου στεγάζεται η ομάδα των Βαυαρών, διαθέτει ένα ειδικό σύστημα ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών. Τα οργανικά απόβλητα των φιλάθλων δεν πετιούνται στη χωματερή. Αντίθετα, συλλέγονται σε κάδους κομποστοποίησης, παράγοντας πολύ καλής ποιότητας λίπασμα.

Φωτοβολταϊκά στις στέγες των γηπέδων του Βορρά
Τα φωτοβολταϊκά συστήματα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των ευρωπαϊκών ομάδων του Βορρά, οι οποίες εκφράζουν έμπρακτα τις περιβαλλοντικές τους ευαισθησίες. Η μεγαλύτερη εγκαταστημένη μονάδα φωτοβολταϊκών συστημάτων βρίσκεται στο ελβετικό Σταντ ντε Σουίς, στη Βέρνη. Το γήπεδο αποτελεί από μόνο του ένα μικρό εργοστάσιο παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας και τα 8.000 πάνελ του καλύπτουν έκταση 12.000 τετραγωνικών μέτρων. Η ενέργεια που συλλέγουν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 325 ελβετικών νοικοκυριών, καθώς η ετήσια παραγωγή ανέρχεται στο 1.134.045 κιλοβατώρες!

Στη Γερμανία από το 2000
Η πρωτοπόρος γερμανική «πράσινη» ομάδα που χρησιμοποίησε ΑΠΕ είναι η Αρμίνια Μπίλεφελντ. Προκειμένου να καλυφθούν οι ενεργειακές της ανάγκες, εγκατέστησε ένα σύστημα δυναμικότητας 108 κιλοβάτ, το οποίο παράγει 85.000 κιλοβατώρες τον χρόνο. Η Αρμίνια τοποθέτησε τα φωτοβολταϊκά το 2000, όταν αποφάσισε να αυξήσει τη χωρητικότητα του γηπέδου της και να αποκτήσει περιβαλλοντικό προφίλ. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του αγώνα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα ενημερώνει τους φιλάθλους της για τις επιδόσεις των φωτοβολταϊκών της συστημάτων. Η δεύτερη γερμανική ομάδα που χρησιμοποίησε φωτοβολταϊκά είναι αυτή της Νυρεμβέργης. Από το 2006, ο γερμανικός σύλλογος έχει εγκατεστημένο σύστημα στην οροφή του γηπέδου. Η μονάδα διαθέτει 758 ηλιακά πάνελ, τα οποία καλύπτουν έκταση ενός στρέμματος, και η απόδοσή του φτάνει τα 140 κιλοβάτ. Όλη η παραγόμενη ενέργεια διοχετεύεται εξ ολοκλήρου στο δίκτυο της πόλης.

πηγή: real.gr
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...