Το καλό νέο της ημέρας: Τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά είναι καλύτεροι μαθητές!!!

Λονδίνο
Ισπανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που κοιμούνται αρκετά το βράδυ έχουν καλές επιδόσεις στο σχολείο. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα παιδιά και ειδικά τα «πρωτάκια» που κοιμούνται περισσότερες από εννέα ώρες τα καταφέρουν καλύτερα και μάλιστα όχι σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα αλλά σε διάφορα γνωστικά πεδία.

Καλός ύπνος = καλός μαθητής

Ερευνητές του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης συγκέντρωσαν όλα τα σχετικά στοιχεία (τις ώρες ύπνου, τις σχολικές επιδόσεις κλπ) για 142 παιδιά ηλικίας 6-7 ετών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνα που κοιμούνται λιγότερο από 9 ώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα σε μια σειρά από τομείς (μαθηματικά, γραμματική, ορθογραφία) ενώ παρουσιάζουν γενικότερα προβλήματα στην κατανόηση της διδακτικής ύλης αλλά και την επικοινωνία.

Αντίθετα η έλλειψη ύπνου δεν φαίνεται σύμφωνα με τους ερευνητές να επηρεάζεται η μνήμη αλλά και η ικανότητα εκμάθησης των παιδιών. Τονίζουν μάλιστα ότι δεν είναι απαραίτητη μόνο η ποσότητα του ύπνου αλλά και να είναι σταθερή η ώρα που ξαπλώνουν στο κρεβάτι αφού πιστεύουν ότι η σταθερότητα στην ξεκούραση των παιδιών είναι το κλειδί για την ομαλή νοητική τους ανάπτυξη.

Η μελέτη
Οι ερευνητές αποφάσισαν να διενεργήσουν τη μελέτη θέλοντας να διαπιστώσουν αν ο σύγχρονος τρόπος ζωής επηρεάζει τα παιδιά ειδικά στο πόσο ξεκουράζονται και πότε πάνε για ύπνο. Στις αναπτυγμένες χώρες οι υποχρεώσεις των γονιών τις περισσότερες φορές δεν τους επιτρέπουν να είναι νωρίς στο σπίτι ώστε να ελέγχουν, να παρακολουθούν και τελικά να βάζουν τα παιδιά νωρίς για ύπνο. Επίσης στα περισσότερα παιδικά δωμάτια υπάρχουν πλέον υπολογιστές και τηλεοράσεις η χρήση των οποίων καθυστερεί τον ύπνο των παιδιών.

«Τα περισσότερα παιδιά κοιμούνται λιγότερο από αυτό που απαιτείται για την ομαλή νοητική τους ανάπτυξη η οποία παρεμποδίζεται από την έλλειψη του ύπνου. Ο χαμένος ύπνος δεν αναπληρώνεται. Οι μαθητές που κοιμούνται 8-9 ώρες έχουν χειρότερες επιδόσεις από εκείνα που κοιμούνται 9-11. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία επειδή τη σημερινή εποχή τα παιδιά περνούν πολλές ώρες βλέποντας τηλεόραση, χρησιμοποιώντας υπολογιστές ή παίζοντας videogames ενώ παράλληλα δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή στο να κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ» δηλώνει ο Ραμόν Κλαντέγιας, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
πηγή: το βήμα
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...