Συνέβη τότε στις 19 Σεπτεμβρίου... με αφιέρωμα σε μία μεγάλη φωνή - Ελένη Βιτάλη

γεννήθηκαν οι:
1936- Αλ Έρτερ, μεγάλος Αμερικανός ολυμπιονίκης (4 χρυσά μετάλλια 1956, 1960, 1964, 1968) της δισκοβολίας.
1940- Μπιλ Μέντλι, τραγουδιστής («Time of my Life»)
1948 - Τζέρεμι Άιρονς, Βρετανός ηθοποιός .

πέθαναν οι:
1935- Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, Ρώσος επιστήμονας.
1938- Πολίν Φρέντερικ, Αμερικανίδα ηθοποιός.
1970- Κώστας Γεωργάκης, φοιτητής, αυτοπυρπολείται στη Γένουα φωνάζοντας «Ζήτω η ελεύθερη Ελλάδα».
1971- Ουίλιαμ Ολμπράιτ, Αμερικανός βιβλικός αρχαιολόγος, που ανέσκαψε πολλούς βιβλικούς χώρους.
1995- Όρβιλ Ρεντενμπάτσερ, ο «βασιλιάς του ποπ κορν».
2004- Έντι Άνταμς, Αμερικανός φωτογράφος, βραβευμένος με Πούλιτζερ, που έγινε πασίγνωστος για τη φωτογραφία του που τράβηξε στον πόλεμο στο Βιετνάμ και εικονίζει την εκτέλεση ενός Βιετναμέζου κομμουνιστή αντάρτη στη Σαϊγκόν (1968- η φωτογραφία αυτή του έδωσε το Πούλιτζερ την επόμενη χρονιά)


Αφιέρωμα Ελένη Βιτάλη - Η φωνή!!!
Σαν σήμερα το 1954 γεννήθηκε η Ελένη Βιτάλη. Γεννήθηκε στην Αθήνα μέσα σε μουσική οικογένεια και μεγάλωσε ταξιδεύοντας από παιδί σε όλη την επικράτεια. Ο πατέρας της Τάκης Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της Λούση Καραγεωργίου ήταν τραγουδίστρια σε πανηγύρια. Έτσι, από μικρή μπαίνει και η ίδια στο χώρο των πανηγυριών, παρέα με τσιγγάνους μουσικούς και δημοτικούς οργανοπαίκτες. Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 το μπουζούκι είχε αρχίσει να διαδέχεται το σαντούρι.
Συνέπεια αυτών είναι η πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα που είχε όταν αποφάσισε να λάβει μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης (με το τραγούδι Χωρίς δεκάρα) και να μπει στο χώρο της δισκογραφίας. Κάνει την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το 1973, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου («Δεν περισσεύει υπομονή» Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα), και με το «Αϊ γαρούφαλό μου» ως καθοριστικό στοιχείο στην ταυτότητά της (και την παράλληλη συμμετοχή στο Φεστιβάλ με τον «Μανωλιό») γίνεται αμέσως γνωστή. Με το ξεκίνημά της, η Βιτάλη φανερώνει το βασικό χαρακτηριστικό, που θα καθορίσει, εξ αρχής, την πορεία της: την συνύπαρξη εντός της, δύο κόσμων, συμπληρωματικών αλλά και συχνά αντιφατικών. Χαρακτηριστική είναι η μεγάλη έκταση και η χροιά της φωνής της. 
Το 1989 ηχογραφεί το «Απέναντι Μπαλκόνι» και το 1993 το «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» σε δικούς της στίχους και μουσική μπαίνοντας σε μια περίοδο ωριμότητας, που εν έτει 2000 με το άλμπουμ «Προσκήνιο» ανακεφαλαιώνεται.
Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ από τα πρώτα χρόνια της πορείας της κάνει συναυλίες στο εξωτερικό τραγουδώντας για τον απόδημο ελληνισμό. Το 1975 παντρεύτηκε το μουσικό Βαγγέλη Ξύδη και το 1976 γέννησε τον γιο τους Νίκο Ξύδη, γνωστό τραγουδοποιό και παραγωγό της ελληνικής μουσικής και δισκογραφίας.
Ακούστε την στην "Κιβωτό" και στο "Οσα μου είπαν σ' αγαπώ"
  
περισσότερες πληροφορίες στην el.wikipedia.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...