Το καλό νέο της ημέρας... προς εργαζόμενες μητέρες: Η εργασία δε βλάπτει τα παιδιά σας


Οι νέες μητέρες όχι μόνο δεν βλάπτουν την συναισθηματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους όταν εργάζονται, αλλά τα ωφελούν κιόλας, σύμφωνα με μία νέα πολυετή μελέτη.

Επιστήμονες από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου παρακολούθησαν από τη γέννηση έως τα πρώτα σχολικά έτη 13.000 αγόρια και κορίτσια που γεννήθηκαν το 2000.

Το ποσοστό των μητέρων που εργάζονταν αυξήθηκε από 55% όταν τα μωρά ήταν νεογέννητα σε 60% όταν έκλεισαν τα πέντε τους χρόνια. Τα αγόρια επίσης δεν επηρεάστηκαν, αρκεί να εργάζονταν και οι δύο γονείς. Σε περίπτωση που μόνο η μητέρα ήταν πλήρους απασχόλησης, τα αγόρια ανέπτυσσαν προβλήματα συμπεριφοράς – ίσως διότι ο ρόλος της μητέρας ως του «κουβαλητή» της οικογένειας, έπληττε το πρότυπό τους (τον πατέρα τους). 


Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Επιδημιολογίας & Κοινοτικής Υγείας» (JECH), τα μικρά παιδιά όχι μόνο δεν υπέφεραν όταν εργαζόταν η μητέρα τους, αλλά ειδικά τα κορίτσια είχαν καλύτερη συμπεριφορά – ίσως επειδή η μητέρα τους ήταν το πρότυπό τους. 

Οι γονείς τους συμπλήρωναν σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδικά ερωτηματολόγια που κάλυπταν εξωτερικές συμπεριφορές, όπως η υπερκινητικότητα, οι εκρήξεις θυμού και η επιθετικότητα, καθώς και συναισθήματα όπως η δυστυχία, η ευσυγκινησία και το άγχος. 

«Μερικές μελέτες έχουν υποδηλώσει πως η εργασία ή μη της μητέρας κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής ενός παιδιού, μπορεί να ασκήσει σημαντική επιρροή στην μελλοντική εξέλιξή του» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αν ΜακΜαν. «Στη δική μας μελέτη δεν είδαμε να επηρεάζεται η συμπεριφορά ή η κοινωνικότητα των παιδιών εξαιτίας της πλήρους ή μερικής απασχόλησης της μητέρας».
Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, «το καλύτερο σενάριο είναι να μένουν τα παιδιά και με τους δύο γονείς, να είναι και οι δύο εργαζόμενοι, αλλά να μην κάνουν υπερωρίες, ώστε να έχουν χρόνο για τα παιδιά τους» πρόσθεσε.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι γιοι μητέρων που δεν εργάζονταν είχαν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα συμπεριφοράς – ίσως διότι στη σημερινή, δύσκολη εποχή, οι γυναίκες που δεν εργάζονται δεν νιώθουν καλά και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει και τα παιδιά τους.

Ένα άλλο εύρημα της μελέτης ήταν ότι τα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών, καθώς και αυτά των οικογενειών στις οποίες και οι δύο γονείς είναι άνεργοι, διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν συμπεριφορά προβλήματα.
Τη μελέτη χρηματοδότησε το Οικονομικό & Κοινωνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (ESRC) της Βρετανίας.

πηγή: neoskosmos.com
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Γεια σας φίλοι μου! Είμαι η Αγγελική και μένω μόνιμα στην Κρήτη. Το Down Time δεν είναι η βασική μου επαγγελματική ενασχόληση, αλλά σε αυτό εδώ το blog μοιράζομαι μαζί σας πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα. Είμαι δραστήριο και δυναμικό άτομο... λένε. Η αλήθεια είναι ότι δεν μου αρέσει να κάθομαι για πολύ. Λατρεύω τα ταξίδια και τα παιδιά... Την ζωή μου αρέσει να την βλέπω θετικά, δεν έχει νόημα άλλωστε να μένεις στα αρνητικά! Θαυμάζω τους ανθρώπους που έχουν πολλές αρετές, που βελτιώνονται, που εξελίσσονται.. Μου αρέσει επίσης η φύση, η φωτογραφία, να περνάω χρόνο με τους αγαπημένους μου, να απολαμβάνω ωραίες γεύσεις, η ηρεμία της θάλασσας, οι βόλτες, τα ταξίδια, τα αεροπλάνα... Αν θέλετε και εσείς να μοιραστείτε οτιδήποτε με την παρέα του Down Time, μην διστάσετε! Εδώ μοιραζόμαστε ό,τι καλό έχουμε! Να περνάτε καλά!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...