Συνέβη τότε στις 28 Αυγούστου

γεννήθηκαν οι:
1476 - Κανό Μοτονόμπου, Ιάπωνας ζωγράφος.

1749 - Γιόχαν Βόλφγκανγκ Γκαίτε, Γερμανός ποιητής, νομικός και πεζογράφος. Η οικογένεια του ήταν μια από τις πιο εύπορες στη Φρανκφούρτη, προσφέροντάς του πολλές δυνατότητες μόρφωσης. Σε ηλικία 15 χρονών έγραψε τα πρώτα του ποιήματα, τα οποία στη συνέχεια κατέστρεψε. Το 1765 ξεκίνησε σπουδές Νομικής στη Λειψία κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του. Παράλληλα με τις σπουδές του ασχολήθηκε με τις εικαστικές τέχνες. Στην Λειψία ήρθε σε επαφή με το έντονο ελληνικό στοιχείο της πόλης. Ως φίλος των Ελλήνων και της Ελλάδος αφιέρωσε πολλά έργα του στην Ελληνική Αρχαιότητα.
Το «και εγώ στην Αρκαδία» του παρερμηνεύτηκε αργότερα ως άγνοια της Ελλάδος, καθώς ποτέ δεν είχε επισκεφτεί την Αρκαδία. (Αυτό όμως δεν έχει καμία σημασία, διότι η Αρκαδία είχε εντελώς διαφορετική έννοια για τους ποιητές και καλλιτέχνες της εποχής της Αναγέννησης και του Μπαρόκ. Συμβόλιζε έναν εξιδανικευμένο τρόπο ζωής, όπου οι άνθρωποι ζουν απλά ως βοσκοί σε αρμονία με τη φύση και αφιερώνουν τον χρόνο τους στην ποίηση, τη μουσική, τον έρωτα, την ανεμελιά. Ο φανταστικός τόπος αυτός τοποθετείται στην ελληνική Αρκαδία. 
Το 1769 αρρώστησε και επέστρεψε στη Φρανκφούρτη. Την ίδια περίοδο άρχισε να ανακαλύπτει μέσα του και τον πρωταγωνιστή του Φάουστ. Το 1770 ολοκλήρωσε τις σπουδές Νομικής και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Ιατρικής, Χημείας και Βοτανικής. Επέστρεψε στη Φρανκφούρτη και ασχολήθηκε με τη δικηγορία. Το 1774, συγκλονισμένος από την αυτοκτονία ενός φίλου του, έγραψε Τα πάθη του νεαρού Βέρθερ, ένα μυθιστόρημα που λάτρεψε ο Ναπολέων και έγινε λάβαρο του ηθικού και πνευματικού κινήματος. Η Βαϊμάρη υπήρξε σημαντικός σταθμός στη σταδιοδρομία του Γκαίτε, καθώς είχε αναλάβει εκεί καθήκοντα Υπουργού του Δούκα. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του Γκαίτε είναι το Ταξίδι στην Ιταλία, το οποίο έγραψε κατά τη διαμονή του στη νότια Ιταλία. Μέχρι το 1805 είχε στενή επαφή και φιλία με τον Σίλλερ και μια βαθιά φιλία αναπτύχθηκε μεταξύ των δύο ανδρών. Το 1806 παντρεύτηκε την Κριστιάνε Βούλπιους, με την οποία είχε ήδη από το έτος 1789 ένα γιο. Ο Φάουστ, το δημιούργημα ολόκληρης της ζωής του, ολοκληρώθηκε με τον δεύτερο τόμο ένα χρόνο πριν το θάνατο του, το 1832 στη Βαϊμάρη.

1801 - Αντουάν Ωζυστέν Κουρνό, Γάλλος μαθηματικός.
1878 - Τζορτζ Χουίπλ, Αμερικανός επιστήμονας, τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής το 1934.

Αλίκη Διπλαράκου
1912 - Αλίκη Διπλαράκου, καλλονή του μεσοπολέμου και η πρώτη Ελληνίδα που αναδείχθηκε «Μις Ευρώπη». Η Αλίκη Διπλαράκου, Λαίδη Ράσσελλ, ήταν η πρώτη Ελληνίδα Μις Ευρώπη . Γεννήθηκε το 1912 και καταγόταν από τη Μάνη. Αναδείχτηκε στον τίτλο της ομορφότερης γυναίκας στην Ευρώπη σε ηλικία 18 ετών, στο Παρίσι (1930). Έγινε γνωστή διεθνώς εξαιτίας του γάμου της με το Σερ Τζακ Ράσσελλ, Άγγλο ευπατρίδη. Πέθανε στις 30 Οκτωβρίου του 2002.

1942 - Ζοζέ Εντουάρντο ντος Σάντος, Πρόεδρος της Αγκόλας από το 1979.
1962 - Ντέιβιντ Φίντσερ, Αμερικανός σκηνοθέτης.
1964 - Κάι Λέο Γιοχάνεσεν, πρωθυπουργός των Φερόε (2008-).

πέθαναν οι:
476 - Ορέστης, Ρωμαίος στρατιωτικός και πολιτικός
1645 - Ούγκο Γκρότιους, Ολλανδός λόγιος, ο "Πατέρας του Διεθνούς Δικαίου". 
1960- Σταυρούλα Γκουβούση, η πρώτη Ελληνίδα που εκτελέσθηκε για ποινικό αδίκημα
2010- Αυγουστίνος Καντιώτης (κατά κόσμον Ανδρέας Καντιώτης), Επίσκοπος Φλωρίνης, 103 ετών.


πληροφορίες από wikipedia.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...