Συνέβη τότε στις 25 Αυγούστου

γεννήθηκαν οι:
1530 - Ιβάν ο Τρομερός, Τσάρος της Ρωσίας. Ο Ιβάν (Ιωάννης) Δ' της Ρωσίας, γνωστότερος με το προσωνύμιο Τρομερός (Ива́н IV Гро́зный), υπήρξε ο πρώτος τσάρος του Βασιλείου της Ρωσίας. Γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1530 στη Μόσχα, γιος του ρουρικίδα Μεγάλου Δούκα της Μοσχοβίας Βασιλείου Γ' και της Έλενας Γκλίνσκαγια. Μέσω του πατέρα του ήταν δισέγγονος του Θωμά Παλαιολόγου, Δεσπότη του Μυστρά και αδελφού του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου.
Υπό την ηγεσία του η εξουσία της Μόσχας σταθεροποιήθηκε επί των ρωσικών εδαφών και επεκτάθηκε προς τα Α-ΝΑ, προσαρτώντας τα διάδοχα χανάτα της Χρυσής Ορδής στο Βόλγα και ξεκινώντας την κατάκτηση της Σιβηρίας. Προσπάθησε επίσης να αποκτήσει έξοδο στη Βαλτική Θάλασσα (ΒΔ) αλλά απέτυχε. Πέθανε σε ηλικία 54 ετών στις 28 Μαρτίου 1584.

1767 - Λουί Αντουάν ντε Σαιν Ζιστ, Γάλλος επαναστάτης και συγγραφέας.
1786 - Λουδοβίκος Α΄ της Βαυαρίας, Βασιλιάς της Βαυαρίας.
1836 - Μπρετ Χάρτ, Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής.
1841 - Εμίλ Κόχερ, Ελβετός χειρούργος και νομπελίστας.
1850 - Σαρλ Ρισέ, Γάλλος γιατρός και νομπελίστας.
1900 - Χανς Άντολφ Κρεμπς, Γερμανός γιατρός και νομπελίστας.
1902 - Στέφαν Βολπ, Γερμανός μουσικός συνθέτης.
1912 - Έριχ Χόνεκερ, Γερμανός ηγέτης της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας.
1918 - Λέοναρντ Μπερνστάιν, Αμερικανός μουσικός συνθέτης και μαέστρος.


1930 - Σον Κόνερι, Σκωτσέζος ηθοποιός. Ο Σερ Τόμας Σον Κόνερι (Thomas Sean Connery) γεννήθηκε στις 25 Αυγούστου 1930 στην Σκωτία. Είναι πολυβραβευμένος ηθοποιός και παραγωγός ταινιών κινηματογράφου. Είναι ευρύτερα γνωστός ως ο πρώτος επίσημος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ. Πρωταγωνίστησε σε επτά συνολικά ταινίες Μποντ. Κατέχει πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, ανάμεσά τους Όσκαρ από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA. Το 1987 κέρδισε το Όσκαρ Β' Ανδρικού ρόλου στην ταινία Οι Αδιάφθοροι (The Untouchables).Τον Ιούλιο του 2000 ανακηρύχθηκε σε ιππότη από την βασίλισσα Ελισάβετ Β'

1934 - Γιάννης Βογιατζής, Έλληνας τραγουδιστής και ηθοποιός.
1938 - Φρέντερικ Φόρσαϊθ, Βρετανός συγγραφέας.
1986 - Καρολίνα Πελενδρίτου, Κύπρια κολυμβήτρια.


πέθαναν οι:
471 - Γεννάδιος Α΄, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
1822 - Ουίλιαμ Χέρσελ, Βρετανός αστρονόμος γερμανικής καταγωγής
1867 - Μάικλ Φαραντέι, Άγγλος φυσικός και χημικός


1900 - Φρειδερίκος Νίτσε, Γερμανός φιλόσοφος. Ο Φρειδερίκος Βίλχελμ Νίτσε (γερμ. Friedrich Wilhelm Nietzsche) (15 Οκτωβρίου 1844 - 25 Αυγούστου 1900) ήταν σημαντικός Γερμανός φιλόσοφος και φιλόλογος. Αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πρώτους «υπαρξιστές» φιλοσόφους. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Βόννη και τη Λειψία. Καταγόταν από βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια και προοριζόταν για την επιστήμη της Θεολογίας. Ωστόσο, η πορεία του άλλαξε κατά τα μετεφηβικά του χρόνια με αποτέλεσμα να στραφεί στον χώρο της φιλοσοφίας. Μόλις στα 25 του χρόνια διορίστηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας, στην Ελβετία και από τότε ξεκίνησε το πολύμορφο συγγραφικό του έργο. Ο Νίτσε υπήρξε δριμύτατος επικριτής των κατεστημένων σκέψεων και τάξεων, ιδιαίτερα του Χριστιανισμού. Πληθώρα συγγραμμάτων του γράφτηκαν με οξύ και επιθετικό ύφος, χρησιμοποιώντας ευρέως αφορισμούς. Το φιλοσοφικό του έργο εκτιμήθηκε ιδιαίτερα κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα, περίοδο κατά την οποία εδραιώθηκε η θέση του και αναγνωρίστηκε ως ένας από τους μείζονες φιλοσόφους.

1908 - Ανρί Μπεκερέλ, Γάλλος φυσικός (βραβείο Νόμπελ)
2000 - Καρλ Μπαρκς, Αμερικανός σχεδιαστής κόμικς
2001 - Aaliyah, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
2002 - Γιάννης Γκιωνάκης, ηθοποιός


πληροφορίες από el.wikipedia.org
Share on Google Plus

Σχετικά με το Down Time

Το Down Time - Free on line magazine σε ένα blog που αγαπά τα όμορφα πράγματα! Σε αυτό το blog δεν θα βρείτε τίποτα αρνητικό! Αν θέλετε να προτείνετε κάτι για να μοιραστούμε με την παρέα του Down Time - Free On line Magazine, μην διστάσετε! Στείλτε τις προτάσεις σας. Και να θυμάστε να περνάτε καλά, ό,τι κι αν κάνετε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιό σας...